Feldenkrais

Hösten 2015 ger jag lektioner i Feldenkrais-metoden i Nordtorp, Sandared. Kontakta mig för mer information.

 

Vad är feldenkrais?

Lektioner i feldenkrais-metoden sker i grupp. Övningarna sker liggandes eller sittandes på matta. Målet med övningarna är att

  • öva din kroppsmedvetenhet, det vill säga att bli medveten om hur du vanligtvis rör dig och att hitta andra alternativ
  • lära dig röra hela din kropp i balans och samverkan
  • förbättra din rörlighet och koordination
  • minska smärta och spänningar och förebygga skador

Även om vi tränar rörelserna i grupp, kommer du inte att jämföras med någon annan. Målet är att du ska få kunskap om dig själv och hur du rör dig, och du avgör själv hur mycket du vill göra,  Du rör dig med respekt för din kropps begränsningar samtidigt som du kan upptäcka nya sätt att röra dig.

 

Feldenkrais® är en unik metod för välbefinnande och hälsa. Genom att träna din medvetenhet om hur du rör dig kan du lära dig att röra dig med lätthet och utan att skapa spänningar i musklerna. Många människor använder omedvetet mer muskelspänning än vad som är nödvändigt. Det kan liknas vid att köra bil och glömma att lossa handbromsen. Det leder till slitage och i nästa steg värk. Med ökad medvetenhet tillåts spända muskler att slappna av. Kroppen påverkar ju också sinnet, och då kroppen känns lättare och mindre spänd upplever många också ökad glädje och livslust .

Vem passar det för?

Alla kan träna feldenkrais. Målet är att bli medveten om din kropp och ditt sätt att röra dig. Du har således stor behållning av feldenkrais både om du t.ex. har ont i kroppen och vill hitta ett sätt att minska smärtan, om du vill förebygga skador, eller om du är idrottare och vill förbättra dina resultat. Metoden används bl.a. inom rehabilitering, friskvård, motions- och idrottsverksamhet, samt av artister och scenkonstnärer inom dans, musik, sång och teater.

Feldenkrais, lär ut hur individens hela rörelsefunktion kan förbättras – som att gå, springa – eller i utövningen av sport eller dans. Metoden vänder sig också till den som har olika funktionsstörningar såsom led- och muskelbesvär eller stressrelaterade symptom.

Moshe Feldenkrais

Feldenkraismetoden grundades av vetenskapsmannen och fysikern Moshe Feldenkrais (1904-1984) som även var aktiv idrottsman och hade svart bälte i judo. När läkarna inte kunde rehabilitera honom efter en knäskada kombinerade han sitt kunnande i fysik och judo med sitt intresse för neurofysiologi och lärde sig gå igen utan smärta.  På så vis föddes feldenkraismetoden.

Läs mer på www.feldenkraismetoden.org